Nunta este un eveniment important în viețile multor oameni, probabil umbrit un pic de sarcina complicată a alegerii rochiei miresei. De ce miresele poartă alb?
De ce miresele poartă alb? În multe societăți, culoarea albă a fost asociată de mult timp cu puritatea și virtutea, motiv pentru care unele mirese aleg să poarte alb, în special în Occident. Cu toate acestea, de multe ori se spune că miresele poartă alb pentru că „așa e tradiția”.
Istoric vorbind însă, albul nu a fost mereu singura culoare luată în considerare pentru rochiile de mireasă. De fapt, timp de multe secole, în societățile occidentale, rochiile de mireasă erau de diverse culori. Aceasta era o chestiune de practică la fel de mult ca orice alt motiv. Miresele obișnuiau să cumpere o rochie de nuntă pe care o puteau purta din nou sau pur și simplu îmbrăcau cea mai bună rochie pe care o dețineau deja.
Pe de altă parte, albul nu este tocmai practic: este dificil de păstrat curat și nu este ideal pentru mai multe ocazii sau pentru a fi purtat în mod repetat. De aceea, multe mirese alegeau rochii de alte culori pentru ziua nunții și pentru ocazii ulterioare. Deci, de ce multe dintre miresele de astăzi poartă alb? În mare parte datorită unui trend care a început cu nunta reginei Victoria din 1840 cu prințul Albert.
Asemenea nunților regale din prezent, nunțile regale din trecut primeau multă atenție, deși nu în atât de multe medii de comunicare câte avem acum, și aveau tendința de a impune tendințe.
Nunta reginei Victoria cu prințul Albert nu a fost o excepție. Când Victoria a ales să poarte o rochie albă (se spune că pentru a evidenția dantela fină Honiton, produsă de industria britanică de dantelă care trecea prin dificultăți la acea vreme), alegerea ei vestimentară a fost larg relatată în ziare și reviste și a început curând să influențeze tendințele de nuntă atât pe plan intern, cât și internațional.
Inițial adoptată de miresele mai bogate, tendința rochiei de mireasă albe s-a răspândit treptat la toate nivelurile economice și a devenit o „tradiție” bine înrădăcinată în secolul XX, notează Britannica.
Robert Hooke, teoria celulelor, microscopul și alte invenții
Rachel Carson, femeia care a dus cruciada împotriva pesticidelor
Oprah Winfrey, prima americancă de culoare miliardară. „Nu devii ceea ce vrei, ci ceea ce crezi”